zaterdag 24 mei 2014

Boerderij



De voorbije 2 weken leerden we over de boerderij.

In onze kring lag er plots een doek. Wie of wat zou daaronder liggen? Voorzichtig keken we en het waren allemaal slapende dieren! Toen kwam Carlos de haan langs. Hij zei dat het zijn taakje is om alle dieren wakker te maken. Dus riep hij zoals een echte wekker "Trrrrriiiiiiiiiing! Wakker wordeeeeen!!" Maar de dieren werden niet wakker...
Hij was iets vergeten. Hoe moest hij de dieren nu weer wakker maken? Wat moest hij nu weer roepen van de boer? De kinderen hielpen hem: "Kukelekuuu" moet je roepen, Carlos!"
Dus hij probeerde het opnieuw en dit keer lukte het wel, joepie!
De koe moest melk gaan geven, de varkentjes moesten in de modder gaan rollen, de hond moest gaan waken, de eendjes moesten in de vijver gaan zwemmen,... Hé, wat doen de eendjes nu? Ze zagen iets blauws en dachten dat dat de vijver was, maar nee! Het was de boekentas van Inaya! :-)

Daarna maakten we hokjes voor de dieren in de poppenkamer die nu onze boerderij werd.

We schilderden ook een grote boerderij met gras, een vijver en een modderpoel.
We speelden met een stoffen boerderij en kleurden boerderijdiertjes in de juiste kleur.

We lazen boekjes van de boerderij aan tafel, heel voorzichtig zodat ze niet stuk gingen.

We schilderden samen een grote koe helemaal wit.

We kleefden ook hekjes op de grote boerderij zodat de dieren niet konden ontsnappen.

Buiten gingen we zand zoeken om modder van te maken, dat vonden we superleuk!
De volgende dag mochten we met onze vinger het varkentje helemaal vies maken met modderlijm.

We scheurden ook zwarte papiertjes in kleine stukjes om de grote koe vlekken te geven en we maakten propjes om haver aan het paard te geven.

De volgende dag kreeg onze koe ook een echte uier met namaakmelk (water en witte verf). Zo konden we zoals een echt boertje of boerinnetje de koe melken, superleuk!

De juf had ook een héééél groot spel meegebracht: het grote kikkersprongenspel. We moesten wel onze schoenen uitdoen zodat de speelmat niet vies werd. We gooiden met de dobbelsteen en mochten zoveel vakjes vooruit springen. Als we op een lelieblad kwamen, kregen we een lelieblad om mee naar de vijver te nemen. Als we op een ooievaar kwamen, zei die "Hmmm, ik lust wel graag een kikkertje. Ga maar een vakje terug!". Al wie een lelieblaadje in de vijver kon gaan leggen, was gewonnen!

Onze juf vertelde ook een verhaal van Jezus. Jezus kende een herder met 100 schaapjes. Toen hij op een dag maar 99 schaapjes telde, ging hij zijn verloren schaapje zoeken. Toen hij het eindelijk gevonden had, was hij niet boos, maar juist blij! En hij gaf een feest omdat hij zijn verloren schaapje teruggevonden had!

Eigenlijk zijn onze mama's en papa's en onze juf ook een beetje zoals de herder. Zij zorgen ook voor ons, hun schaapjes, en zijn ook heel blij als ze hen allemaal dicht bij hen hebben.

We maakten dan samen met juf Marianna zachte schaapjes door watjes te kleven.

We deden ook een oefening in de kring waarbij we een boerderijdierentrein maakten. Elke kleuter kreeg een dier en moest meten waar zijn diertje in de trein mocht staan: vooraan bij de grote dieren of achteraan bij de kleine dieren?
De kleuters hebben goed gemeten, gekeken en nagedacht en samen maakten we een prachtige dierentrein van groot naar klein!

Op vrijdagnamiddag mochten we fietsen op de speelplaats en tekenden we samen met de juf dieren van de boerderij met het stoepkrijt.

1 opmerking:

  1. Jolien vertelde heel de donderdag over het kikkerspel.
    Gooien met de dobbelsteen, springen zoals een kikker.
    Ze was dan ook heel blij als zij het spel kon meespelen!!!

    BeantwoordenVerwijderen