zaterdag 24 mei 2014

Handjes draaien, koekebakkevlaaien!

De kleuters zongen de laatste tijd heel vaak het liedje "Handjes draaien, koekebakkevlaaien!"


Maar wat is dat eigenlijk? Koekebakkevlaaien? Ik heb dat nog nooit geproefd, jij wel?
We vroegen het op school al aan verschillende juffen, maar niemand die het weet...

De komende 2 dagen leren we nog even over de boerderij, maar de week erna gaan we samen met ons klasje het mysterie oplossen en uitzoeken wat koekebakkevlaaien zouden kunnen zijn. Misschien maken we er wel zelf! En dan zullen we de rest van dat gekke liedje ook eens uitpluizen.


Zijn jullie ook al zo benieuwd? Wij wel!

De fotoreeks staat helemaal onderaan!

                     ↓

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze week was het dan eindelijk zo ver. Op maandag zongen we het volledige liedje:

Handjes draaien, koekebakkevlaaien
Handjes draaien, koekebakkevis
Ge kunt het niet geloven
Hoe lekker dat dat is
Stokvis!

Daarna hebben we samen gebrainstormd over wat koekebakkevlaaien nu eigenlijk zijn. Het lijkt wel op "koeievlaai" van Kaatjes "Bye bye koeievlaai!". Maar dat kan het niet zijn want een koeievlaai stinkt en is niet lekker. En in het liedje horen we "Ge kunt het niet geloven hoe lekker dat dat is!", dus het moet wel iets lekkers zijn.
Het is al zeker iets om te eten, en het is rond, zoals een koeievlaai en een taart. Er zitten ook "koeke" in, grote en kleine koekjes. Verder zaten er volgens de kleuters ook nog snoepjes in, appels, kersjes, aardbeien, kiwi's, wafels, perziken, ijsjes, chocola en druifjes. De juf heeft dan alle ingrediënten op een groot boodschappenlijstje geschreven en is het gaan halen in de winkel. We hebben wel besloten dat al het fruit en het ijsje en de snoepjes en de wafel niet echt in de oven kunnen bakken, dus dat doen we toch maar best niet in de koekebakkevlaai...
Tijdens het spelen die dag hebben we verder geleerd over "Handjes draaien" door onze eigen handjes te omtrekken voor een handjesmemorie en een handjesmobieltje. We maakten ook handjes met hele lange vingers uit plasticine.
En we hebben dan nog het aloude versje van Duimelot geleerd:

Naar bed, naar bed, zei Duimelot.
Eerst nog wat eten, zei Likkepot.
Waar gaan we dat halen, zei Lange Jan.
In grootmoeders kastje, zei Ringeling.
Ik ga het verklappen, zei 't Kleine Ding!


Op dinsdag kwamen de mama van Tinny en de mama en papa van Mauro helpen in de klas, dat vonden we reuzeleuk!
Bij de mama van Tinny mochten we volop experimenteren met onze handjes in scheerschuim met verf... Dolle pret en vrolijke monsterhandjes! We mochten dan een mooie tekening maken in het schuim en maakten er een afdruk van op papier.
Bij de mama en papa van Mauro maakten we onze enige echte koekebakkevlaai. We deden oreokoekjes in de bakvorm en maakten een lekker deeg van suiker, bloem, boter, oreokoekjes, cacaopoeder en nog veel meer! (voor de mama's en papa's die deze overheerlijke suiker- en caloriebom zelf eens willen maken, hier heb ik het recept gevonden: Oh my oreo taart (alias Koekebakkevlaai) )
Op het einde mochten we zelfs met onze vingers uit de pot likken om te proeven (zoals Likkepot)!
Dankjewel mama's en papa dat jullie in ons klasje waren!
Na de boterhammen aten we dan onze heerlijke koekebakkevlaai op, nadat we ons themaliedje nog eens zongen! (zie filmpje)


Op woensdag kregen we ook veel hulp in de klas: de mama en papa van Eliza kwamen voor de speeltijd helpen om deeg te maken voor koekebakkevisjes. Jammergenoeg moest de mama weg met grote zus Joanna omdat zij op haar arm was gevallen tijdens de turnles. Maar gelukkig kon de papa van Eliza ook heel goed koekjesdeeg maken. We deden eitjes, boter, bloem,... in de kom en mochten allemaal kneden. En weeral... mochten we onze vingertjes aflikken, gelukzakken dat wij zijn!
Na de speeltijd kwam de mama van Noortje ons helpen om met de deegrol en de visvormpjes koekjes van het deeg te maken. We legden onze koekebakkevisjes op de bakplaat en de juf stopte ze in de oven.
Daarna mochten we er allemaal eentje proeven! Hmmm...
Dankjewel mama's en papa dat jullie ook in ons klasje kwamen helpen!
Ook juf Hilde was die dag in onze klas en met haar maakten we zelf knoopjes voor onze handmobieltjes en daarna heeft ze een visje op onze handjes geschminkt... blub blub blub!
Bij juf Lynn speelden we onze eigen klas-handjesmemorie.

Op donderdag kwam de mama van Janne helpen. We hadden deze week een grote fruitdoos van meneer directeur gekregen en daar moesten we uiteraard ook veel van smullen. Dus hebben we samen met de mama fruit gesneden en in een grote kom gedaan. Na de speeltijd kwam de mama van Ilyas en met haar hebben we de rest van het fruit opgesneden. We hadden wel 4 grote kommen vol fruitsla! Deze keer konden we na de boterhammen eens echt gezond smullen, hmmmm...
Dankjewel mama's voor jullie hulp in ons klasje!
's Avonds kregen we allemaal nog 3 viskoekjes mee naar huis, niet in een zakje... maar in een handschoen (want we leren over handjes draaien)!

Op vrijdag las onze juf het boekje van Eliza voor: "Bravo klein wit visje". Daarna speelden we het verhaaltje zelf na met een poppenkastje, vingerpopjes en duploblokjes.
Op deze laatste dag werkten we dan ook nog over het laatste woordje van ons liedje: stokvis.
We maakten allemaal een stokvisje: een visje op de ene kant, een lege kom op de andere kant, een stokje ertussen en draaien maar! Zo toverden we zelf het visje ín de vissenkom! :-)

Voor ons is het liedje nu helemaal duidelijk geworden: het is het lekkerste liedje dat er bestaat!

Nog eens een dikke dankjewel aan alle mama's en papa's want we vonden het super leuk met jullie erbij!


Boerderij



De voorbije 2 weken leerden we over de boerderij.

In onze kring lag er plots een doek. Wie of wat zou daaronder liggen? Voorzichtig keken we en het waren allemaal slapende dieren! Toen kwam Carlos de haan langs. Hij zei dat het zijn taakje is om alle dieren wakker te maken. Dus riep hij zoals een echte wekker "Trrrrriiiiiiiiiing! Wakker wordeeeeen!!" Maar de dieren werden niet wakker...
Hij was iets vergeten. Hoe moest hij de dieren nu weer wakker maken? Wat moest hij nu weer roepen van de boer? De kinderen hielpen hem: "Kukelekuuu" moet je roepen, Carlos!"
Dus hij probeerde het opnieuw en dit keer lukte het wel, joepie!
De koe moest melk gaan geven, de varkentjes moesten in de modder gaan rollen, de hond moest gaan waken, de eendjes moesten in de vijver gaan zwemmen,... Hé, wat doen de eendjes nu? Ze zagen iets blauws en dachten dat dat de vijver was, maar nee! Het was de boekentas van Inaya! :-)

Daarna maakten we hokjes voor de dieren in de poppenkamer die nu onze boerderij werd.

We schilderden ook een grote boerderij met gras, een vijver en een modderpoel.
We speelden met een stoffen boerderij en kleurden boerderijdiertjes in de juiste kleur.

We lazen boekjes van de boerderij aan tafel, heel voorzichtig zodat ze niet stuk gingen.

We schilderden samen een grote koe helemaal wit.

We kleefden ook hekjes op de grote boerderij zodat de dieren niet konden ontsnappen.

Buiten gingen we zand zoeken om modder van te maken, dat vonden we superleuk!
De volgende dag mochten we met onze vinger het varkentje helemaal vies maken met modderlijm.

We scheurden ook zwarte papiertjes in kleine stukjes om de grote koe vlekken te geven en we maakten propjes om haver aan het paard te geven.

De volgende dag kreeg onze koe ook een echte uier met namaakmelk (water en witte verf). Zo konden we zoals een echt boertje of boerinnetje de koe melken, superleuk!

De juf had ook een héééél groot spel meegebracht: het grote kikkersprongenspel. We moesten wel onze schoenen uitdoen zodat de speelmat niet vies werd. We gooiden met de dobbelsteen en mochten zoveel vakjes vooruit springen. Als we op een lelieblad kwamen, kregen we een lelieblad om mee naar de vijver te nemen. Als we op een ooievaar kwamen, zei die "Hmmm, ik lust wel graag een kikkertje. Ga maar een vakje terug!". Al wie een lelieblaadje in de vijver kon gaan leggen, was gewonnen!

Onze juf vertelde ook een verhaal van Jezus. Jezus kende een herder met 100 schaapjes. Toen hij op een dag maar 99 schaapjes telde, ging hij zijn verloren schaapje zoeken. Toen hij het eindelijk gevonden had, was hij niet boos, maar juist blij! En hij gaf een feest omdat hij zijn verloren schaapje teruggevonden had!

Eigenlijk zijn onze mama's en papa's en onze juf ook een beetje zoals de herder. Zij zorgen ook voor ons, hun schaapjes, en zijn ook heel blij als ze hen allemaal dicht bij hen hebben.

We maakten dan samen met juf Marianna zachte schaapjes door watjes te kleven.

We deden ook een oefening in de kring waarbij we een boerderijdierentrein maakten. Elke kleuter kreeg een dier en moest meten waar zijn diertje in de trein mocht staan: vooraan bij de grote dieren of achteraan bij de kleine dieren?
De kleuters hebben goed gemeten, gekeken en nagedacht en samen maakten we een prachtige dierentrein van groot naar klein!

Op vrijdagnamiddag mochten we fietsen op de speelplaats en tekenden we samen met de juf dieren van de boerderij met het stoepkrijt.

Uitstap boerderij

Vandaag was de grote dag waar we allemaal naar uitkeken! We stapten op de bus en reden naar Bornem.

Daar aangekomen hebben we eerst gepicknickt om onze koekjes op te eten. 

Maar dan zijn we op stap gegaan om naar alle diertjes te kijken. We zagen kippen, bijenkasten vol bijtjes, maakten een mooie boswandeling waar we ook een loopwedstrijdje hielden, we zagen schapen en lammetjes die zo dichtbij kwamen dat we ze konden aaien,... 
Dan stapten we verder en zagen een garage vol tractors en machines van de boer en daarnaast was de wei van de grote koeien. Wat waren er veel! In het stalletje bij de koeien stond ook een kalfje. Onze juf heeft het kalfje gefopt door hem aan haar vingers te laten sabbelen. Het kalfje dacht dat het een uier vol melk was, maar nee hoor! Het was het hand van onze juf, hihi! :-) Zo konden wij het kalfje ondertussen strelen zonder bang te moeten zijn dat het ons zou bijten. Onze juf haar vingers hingen wel vol kalfjesspeeksel, eikebah! ;-)

We wandelden voorbij een tractor met wielen die groter waren dan ons! Wow!
In een andere stal lag er ook een heel dik varken te slapen. Wat jammer dat we het niet konden aaien...
Gelukkig konden we de lieve ezeltjes buiten wel aaien!

's Middags gingen we weer picknicken om onze boterhammen op te eten, we kregen een drankje van de juffen en als we klaar waren speelden we nog wat op het veldje.

Als onze buikjes vol waren, maakten we een tweede toertje op de boerderij. Dit keer gingen we naar een ren waar de eendjes en geitjes vrij rondliepen. We konden er zo bij en hen aaien als we durfden :-) Dat was wel leuk! Sommige kindjes waren een klein beetje bang, anderen waren dan weer heel dapper! In elk geval waren de geitjes super lief voor ons. We waren precies zelf geitjes toen we op de rotsen klommen. Eliza had een zakje met broodkorstjes bij om aan de eendjes en de geitjes te geven. Wat leuk om hen te voederen! 

In de wei naast de geitjes stonden er ook hertjes, net zoals Bambi. Zij waren ook erg zacht om te aaien!

Daarna maakten we nog een boswandeling waarbij we een hele leuke cirkel van hout tegenkwamen. Daar deden we een stiltemoment: we sloten onze ogen en luisterden naar de geluiden van het bos. Dat was een fijn geniet-momentje, vooral voor de juffen, want het was even (bijna) helemaal stil! ;-) Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie naar een filmpje kijken hoe stil we werden.

Nadat we alle dieren hadden gezien, kregen we van de boer nog een vers ijsje. Hmmm... dankjewel!!

Na deze superleuke, maar vermoeiende dag, kwam de bus ons weer ophalen. Onderweg zagen we in de aanhangwagen van de auto voor ons nog een echt paard! De boerderij leek wel met ons mee terug te gaan naar school! ;-) 

Sommige kindjes vielen al vrij snel in slaap op de bus en anderen bleven nog heel lang actief :-) Dit kan je zien op het filmpje van de busrit. Tegen dat we aankwamen, waren er wel veel kindjes die we moesten wakker maken. Iedereen zal vanavond zeker goed slapen en schaapjes tellen! :-)

maandag 19 mei 2014

Fatima A

Op 13 mei werd Fatima A 4 jaar. Dit vierden we in ons klasje én in de tuin!

Ze koos de roze stoffen kroon en we zongen verjaardagsliedjes voor haar.
Dan mocht ze 4 kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart en nadien maakten we haar échte kroon.

Na de middag zijn we gaan feesten... in de tuin! Dat was wel eens leuk, maar super warm! Het gras en de kriebeldiertjes kriebelden wel een beetje, maar dat waren we al snel vergeten door de lekkere traktatie: franchipannekes, cakejes en fruitsapjes. En we kregen ook nog een lolly om mee naar huis te nemen. Dankjewel!

GELUKKIGE VERJAARDAG, FATIMA!!!

zondag 11 mei 2014

The making of... de Duistere Diamant

Voor het schoolfeest was er een grote Duistere Diamant nodig om de antwoordformuliertjes van de zoektocht in te verzamelen, dus heeft onze juf zich aan het knutselen gezet. Elke dag zagen we de diamant échter worden en dat ging zo:

Een plannetje op het internet zoeken, afmetingen opmeten, vergroten met een grote bordgeodriehoek op karton, uitsnijden, plooien, vastkleven, beplakken met papier maché, schilderen en bestrooien met glitters.

Het eindresultaat konden jullie zien op het schoolfeest!

Juwelen en moederdag



Deze week kregen we bezoek op onze school. Er waren 2 nieuwe kindjes, Suske en Wiske, die mee kwamen spelen op de speelplaats. Ze vonden tijdens de speeltijd plots een diamant! Ze vonden hem zo mooi dat ze hem aan hun tante Sidonia gaven, omdat zij zo lief was en altijd voor hen zorgde. Tante Sidonia was superblij met de diamant!

Omdat onze mama's ook zo goed voor ons zorgen als tante Sidonia voor Suske en Wiske, besloten we om voor onze mama's ook een mooi juweel te maken voor moederdag.

We maakten pareltjes van zoutdeeg, schilderden ze door ze door een doos met verf te laten rollen en regen ze daarna aan een touwtje.

We brachten ook spulletjes van onze mama's mee: halskettingen, armbandjes, ringen, schmink, handtassen, portefeuilles, hakschoenen, parfum, foto's,... We lieten allemaal zien in de kring, deden het aan en zetten het daarna op de kast.

We prikten ook hartjes waar we nadien mama en onszelf op tekenden.

We werden ook geschminkt en onze nagels werden gelakt zoals echte mama's en dan nam de juf een foto van ons voor het moederdagcadeautje. Zelfs de jongens wilden geschminkt worden zoals mama! :-)

Daarna pakte onze juf onze pakjes in zodat we onze mama's blij konden maken met het allermooiste juweel!

GELUKKIGE MOEDERDAG, MAMA'S!!!