zondag 27 april 2014

Rupsen en vlinders

Deze week leerden we over rupsen en vlinders.

We luisterden naar het verhaaltje over Rupsje Nooitgenoeg en daarna probeerden we hem na te maken door te stempelen volgens patroon: lichtgroen-donkergroen-lichtgroen-donkergroen... en een rood hoofdje.

We speelden ook een kringspelletje met een liedje:
"Rupsje heeft veel honger, 
rupsje heeft veel honger,
hap hap hap
en de rups wordt lang!"

Daarbij mocht het kindje van de dag de rups zijn en een kindje in de kring aantikken om op te eten. Dat kindje mocht er dan achter komen staan en zo werd de rups telkens langer. We leerden ook nog tellen door af en toe te tellen hoeveel kindjes de rups al had opgegeten. Heeft de rups nog honger? Jaaaa! En dan begon het liedje opnieuw, tot alle kindjes opgegeten waren.
En toen de rups dan genoeg gegeten had, kroop hij in zijn cocon: alle kleuters bukten zich en doken in elkaar, moest de rups rusten: alle kleuters deden hun ogen dicht, en kwamen er uit de cocon... allemaal vlindertjes: alle kleuters wapperden met hun armen!

We maakten ook rupsjes van plasticine, tekenden rupsjes met een stift: allemaal bolletjes naast elkaar met streepjes als pootjes en voelsprietjes.
We speelden een telspel en gaven de rupsjes een lijfje met evenveel bolletjes als op de dobbelsteen en we schilderden een vlinder met de afdruktechniek.

Hasnae had een mooie tekening meegebracht die haar grote zus had gemaakt: van rups tot vlinder.

We speelden een kleurenspelletje met een kleurendobbelsteen waarbij we een vlekje op de vlinder in die kleur mochten kleuren. En om het een beetje moeilijker te maken, moesten we datzelfde vlekje op de andere vleugel in dezelfde kleur kleuren. Zo oefenden we al een beetje om het spiegelbeeld te leren begrijpen.

Inaya had een vlindertjes T-shirtje aan en Tinny had op een dag een heel gek Meneertje Banaan bij!

We leerden ook een versje waarvan jullie filmpjes kunnen zien op het einde van de fotoreeks. We mochten in groepjes optreden op het 'podium' en dat vonden we superleuk!

Rupsje at, rupsje at,
rupsje at een gat in een blad!

Rupsje spon, rupsje spon,
rupsje spon een cocon in de zon!

Vlinder vrij, vlinder vrij,
Weg ben jij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten