woensdag 12 februari 2014

Over de ijskoningin, de sneeuwprins en de sneeuwprinses

     We werken rond dit thema omdat we vorige week een brainstorm hebben gedaan “Waarover willen jullie eens leren?” Er kwamen verschillende leuke ideeën van de kleuters: dieren, prinsen en prinsessen, lekker eten, sprookjes (Roodkapje),  vissen, winter. De juf tekende al onze ideeën op een groot wit blad en daarna hebben we een echte ‘stemronde’ gehouden. Iedere kleuter mocht één blokje in het potje van het thema leggen waarover ze wilden leren. Ze moesten dus heel goed nadenken J De meeste blokjes lagen in het potje van ‘Prinsen en prinsessen’, dus dat zou het thema van deze week worden.
Maar... aangezien er toch een kleine kans is op winterse buien en het deze week echt koud gaat worden, had ik het idee om thema winter hierin te verwerken, vandaar de combinatie met het sprookje van “De ijskoningin”. 

Op maandag vertelde de juf ons het sprookje van "De ijskoningin". Het was toch het bewijs dat sprookjes iets magisch hebben, want de kleuters waren eens zo stil en betrokken bij dit verhaal. Van zodra het sprookje uit was, vroegen ze zelfs meteen 'nog een keer!'. Dus hebben we het sprookje in de namiddag nog een keer gelezen.

Na het verhaal tekende de juf de boze ijskoningin op haar slee. Wij mochten dan sneeuwvlokjes en ijskristallen knippen om erop te plakken, want haar kleed is gemaakt van ijskristallen.
 We kleurden ook de tekeningen van de sneeuwprins Kay met het koude hart, de sneeuwprinses Gerda met de rozenstruik en de boze ijskoningin.


 Op dinsdag was er een hele leuke ontdekhoek in de klas... allemaal ijsblokken waar spulletjes in waren vastgevroren! We voelden eraan... wat was dat koud! Ijskoud! Sommigen dachten dat het echte ijsjes waren en likten ervan. Jammer genoeg was het maar gewoon bevroren water zonder smaak :-(
 Wat zat er nu allemaal in? Een kurk, een handschoen, een ijsblokje, een lepeltje, een parelketting van de ijskoningin... We probeerden het ijs te doen smelten met onze warme handen. Het ijs begon te smelten, maar onze handen werden koud! Wat gek :-)

 We leerden een nieuwe techniek en maakten zo sneeuwvlokjes. We schilderden met witte verf aan de ene kant van het blad en door het dubbel te plooien, drukten we het op de andere kant.
 We hadden ook al zelf ijskristallen geknipt uit vouwblaadjes. Deze hebben we dan aan het kasteel van juf Anke gehangen, dat voor één weekje ons ijspaleis werd. De prinsen en prinsessen speelden er op los!















 Nu alle ijskristalletjes geknipt waren, mochten we ze op het kleed van de boze ijskoningin plakken.




 Het ijs rond de handschoen was bijna gesmolten.
 Op woensdag was het openklasdag. Bedankt aan alle ouders om te komen! Verdere tekst en uitleg is hier niet bij nodig want jullie hebben het nu allemaal eens live kunnen zien, hé ;-)





 Op donderdag maakten we nog zelf sneeuwmannetjes en hierbij leerden we om de bollen van groot naar klein te plakken.
 Wat een leuke, maar koude week! Brrrr...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten