zondag 23 maart 2014

Codou in Senegal

Deze week kregen we een grote enveloppe met foto's van Codou uit Senegal. Codou is het meisje met de gele T-shirt en is ook een kleuter. Doorheen de week leren we Codou aan de hand van verschillende foto's en het verhaal kennen. 
Codou woont in Senegal, dat is het groene stipje op de wereldbol. Wij wonen in België, dat is het rode stipje. 
Senegal heeft een hele mooie vlag met 3 kleuren en een ster in het midden. Wij prikten met juf Marjan een sterretje uit zodat we zelf een vlaggetje kunnen maken.
We speelden ook met de houten ark van Noach.
En Fatima B gaf Juleske eten want die had ongelofelijk veel honger.

We kregen ook allemaal een stukje klei om een potje mee te maken. Daar gaan we deze week waterkers in planten, zoals Codou die tomaten plant.

Bij juf Marianna schilderden we een grote vlag van Senegal. We keken goed naar het voorbeeldvlaggetje zodat we de juiste kleuren op de juiste plaats schilderden.


We konden ook een tekening van Codou kleuren met de stiften.

Op dinsdag haalde de juf uit de enveloppe een nieuwe foto. Hier zagen we dat Codou haar grote broer aan het helpen was op het veld. Met een hak maakte ze putjes in de grond om tomaten te planten.
In de zandbak konden we ook putjes maken om tomaten en andere groentjes te planten, maar eerst moesten we alle dieren van vorige week er uit zoeken en proper maken.
Codou had verteld dat tomaten superlekker zijn. Natuurlijk wilden we allemaal wel eens proeven! We deden eerst een waarneming van verschillende soorten tomaten: tomaten zijn rond en rood, er zijn grote en kleine tomaten, de grote tomaten hebben een kroontje, en er bestaan zelfs oranje en gele tomaatjes (snoeptomaatjes)! We dachten eerst dat dit druifjes waren en geen tomaatjes, maar toen we eraan roken en proefden, wisten we dat het wel tomaatjes waren! Hmmmmm...






Tinny had een popje met een strooien rokje bij en ze had zelf ook zo een rokje aan. Het popje heette Mamadou en dat is ook een Senegalese naam! Het rokje werd wel al snel een pruik... :-)




Toen onze kommetjes uit klei droog waren, beschilderden we ze met de kleuren van de Senegalese vlag: groen, geel en rood.

















Hier kan je onze themakast van Senegal zien met alle spullen van Codou.
Op woensdag haalde de juf een nieuwe foto uit de enveloppe. Hier zagen we hoe Codou van de tomatenplantage naar huis stapte. Onderweg kwam ze langs een waterkuip waar haar vriendjes haar nat spetterden.
Daarna mochten we zelf ook met water spelen. We maakten flessenmuziek met flessen die gevuld waren met verschillende hoeveelheden water. 
We konden zelf een 'flessenpartituur' maken door de flesjes op de papiertjes te kleuren en dan op die volgorde op de flessen te tikken.

Bij juf Marjan mochten we nog eens puzzelen adhv. de puzzelrups. Sommige kleuters geraakten naar het volgende niveau en verdienden een puzzelmedaille! :-)

We speelden ook aan de waterbak en experimenteerden met allerlei potjes, buisjes, gietertjes en spullen die drijven of zinken.


We konden onze geschilderde potjes ook vernissen, zodat ze mooi blinken.


Er stond de hele week Afrikaanse muziek op in de klas. Deze cd's had onze juf meegepakt uit Ghana, want daar heeft ze enkele jaren geleden 3 maanden stage gedaan. Uiteraard was dit wel heel aanstekelijke dansmuziek! :-)











We kleefden onze vlag met de kleuren op de juiste volgorde en kleefden er daarna ons eigen geprikte sterretje op.





Op donderdag kwam er nog een nieuwe foto uit de enveloppe. We zagen Codou met haar vriendjes buiten samen spelen. Hier spelen ze 'Ndiosse'. Dat is een soort tikkertje waarbij de tikker in het midden zit. De andere kinderen lopen er rond en tikken telkens op de rug van de tikker. Maar wanneer de tikker 'Ndiosse!' roept, gaat die proberen iemand te tikken, dus moeten de kinderen gaan lopen.
Een ander spelletje uit Senegal is Langa Bayna. Er wordt er een stuk stof verstopt en de anderen moeten dit zoeken. 

Omdat het zo'n mooi weer was, zijn we ook buiten spelletjes gaan spelen. We hebben een variant op dit spelletje gespeeld dat we allemaal kennen: zakdoek leggen. 

Wat een geweldige pret hebben we gehad in het zonnetje!




















Daarna hebben we ook Ndiosse gespeeld, maar daar zijn niet zoveel foto's van want de juf was de tikker...
Na de spelletjes zijn we dan terug naar binnen gegaan om onze koekjes op te eten.
Daarna hebben we in onze zelfgemaakte potjes waterkers geplant. We moesten er een watje in leggen en dan kleine grabbeltjes van de zaadjes erop strooien. Daarna gaven we de zaadjes water met een gieter.



Na de boterhammen hebben we nog een rustig stiltespelletje/relaxatieoefening gedaan. De juf vertelde een verhaaltje over het weer in Senegal en wij moesten dit dan uitbeelden met onze handjes op de rug van ons vriendje. (zonnetje = cirkeltjes wrijven, druppelen = zachtjes tikken met de vingers, veel regen = harder tikken met alle vingers, onweer = zigzaggen met onze handjes,...)




Daar hebben we heel rustig van genoten. Daarna zijn we buiten gaan turnen met juf Zoë.

Op vrijdag haalde de juf nog 2 foto's uit de grote enveloppe. We zagen hoe Codou samen met mama Chakery klaarmaakt en daarna samen met iedereen op eet.

Wij wilden ook wel heel graag Chakery maken, maar eerst gingen we eens kijken hoe het met onze zaadjes is! Met de vergrootglazen konden we zien dat er al een heel klein wit scheutje uit was gekomen... Joepie! Onze waterkers groeit!



Bij juf Marianna mochten we armbandjes maken zoals de zus van Codou. We moesten goed nadenken: eerst een parel, dan een rietje, dan weer een parel, dan weer een rietje,...
Na de speeltijd zijn we dan begonnen met koken. We deden allemaal een schepje couscous in de kom. Daarna goot de juf het hete water uit de waterkoker erover en zagen we hoe de kleine droge bolletjes groeiden en zacht werden. Daarna deden we er gecondenseerde melk over  en mochten we een beetje roeren. Tot slot gingen er ook een paar schepjes suiker bij. We zijn eens benieuwd hoe dat gaat smaken!
We kregen allemaal een kommetje, maar geen bestek... Want we hadden gezien op de foto dat Codou met haar handjes at! Mogen wij dat wel? Ja hoor, voor één keertje mogen wij dat ook! Mouwen omhoog, nog even een foto van onze propere handjes en dan... smullen maar!

Hmmm... het is eens zo lekker als je met je handjes mag eten! Wat een eetfestijn!


Alle kindjes hingen helemaal vol Chakery (soms tot in de haren), maar dat vonden we niet erg! :-)
Kijk maar!



















Ziezo! Alles opgegeten! Nu zijn onze handjes en snoetjes niet meer zo proper! :-)









Maar gelukkig hebben juf Marianna en juf Lynn ons met een washandje weer helemaal proper gemaakt... En ondertussen ruimde Tinny heel flink alle kommetjes op en deed de restjes mooi bij elkaar.

Na dit lekkere eten mochten we nog gaan spelen in de klas en de kleuters hebben de bak met verkleedkleren in de poppenkamer ontdekt... Het was precies terug carnaval in de klas!

We kleefden nog mooie kleurtjes op het jurkje van Codou.
We maakten nog mooie flessenmuziek.

En na de middag zijn we nog samen met alle kleuters naar het verhaal van Codou gaan luisteren in de refter en dan naar buiten gegaan voor de koffiestop als afsluiting van dit thema voor Broederlijk Delen.

Daar konden de mama's en papa's koffie of thee kopen voor Broederlijk Delen of paaseitjes voor onze speelplaats terwijl wij buiten speelden.

Tot volgende week!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten